×

Farvekorrektion i Photoshop

Nedenstående billede er taget fra Mediearkivet til en historie om Espen Smeds rolle i en dansk film.

espen_1.jpg

Billedet mangler kontrast, især da det blev vist sammen med nedenstående. Det er fordi det er optaget i C-Log, som giver en høj fleksibilitet i redigeringen.

espen_2.jpg

Det første billede skal lige en tur gennem Photoshop, for at matche det andet. Du kan komme langt, hvis du bare skruer op for kontrasten, men her vil jeg gerne vise, hvordan du kan gøre det mere præcist, ved at bruge en af Photoshops mange muligheder.

Camera Raw Filter

Dette er et filter, der giver dig en lang række muligheder, og gør det nemmere at justere eksponering og farver.

Der er følgende trin:

  1. Åben billede
  2. Ændre farvedybde til 16 bit
  3. Opret et nyt Duplicate Layer
  4. Gem billede
  5. Vælg Camera Raw Filter...
  6. Aflæs histogram i Tone Curves
  7. Juster i Tone Curves
  8. Juster eksponering og farve i Basic
  9. Tilføj lidt Vignetting
  10. Tilføj skarphed
  11. Klik OK
  12. Gem billede som...

Se evt. videovejledningen her...

Vejledning:

Åben og ændre farvedybde
Start med at åbne billedet i Photoshop. I Photoshop kan du ændre billedets farvedybbde fra 8 til 16 bits, for at bevare så meget fleksibilitet som muligt (Læs evt. mere her...). Menulinje -> Image -> Vælg 16 Bits/Channel.

photo_1.jpg

Dublicate Layer
Opret et nyt Dublicate Layer ved at gå til Menulinje -> Layer -> Dublicate Layer... -> klik OK

Så arbejder du i en kopi af originalen, og samtidig er det nemt at sammenligne før og efter.

Gem billedet og husk at gøre det regelmæssigt, så du ikke mister dine ændringer. Menulinje -> File -> Save. Når billedet har et eller flere lag (Layer) vil Photoshop umiddelbart gemme det i sit eget PSD-format.

Camera Raw Filter
For at justere billedet kan du åbne Camera Raw Filter: Menulinje -> Filter -> Camera Raw Filter.

Hvis du har arbejdet med raw-filer fra digitalkameraer i Photoshop og/eller Lightroom vil du genkende meget her.

photo_6.jpg


Curves i Camera Raw

Næstøverst til højre i Camera Raw Filter er der en række knapper, hvor Basic som udgangspunkt er aktiv. Her skal du vælge anden knap fra venstre for at åbne Tone Curve. 

photo_3.jpg

Læs histogrammet
Curves består bl.a. af et kvadratisk felt med en diagonal streg og et histogram. Histogrammet viser fordelingen pixelværdier på en skala fra 0 - 255. Hvis du sammenligner billedet af Esben, med billedet af gruppen herunder - vil du se  at histogrammet i dette billede er spredt, dvs. der er pixler med værdier fra 0 og op til 255, 

photo_4.jpg

- mens der i billedet af Esben, mangler pixler fra 0 til ca. 40 og fra ca. 190 til 255 - det er det, der gør, at billedet er så kontrastløst.

Henover histogrammet er der en diagonal streg, som starter nedefra og op - den streg skal du have fat i for at ændre kontrasten. Du kan starte forneden og trække starten af stregen til der, hvor de første pixler begynder. Foroven skal du trække slutningen af stregen til der, hvor de sidste pixler holder op. Du kan justere kontrasten yderligere ved at tilføje flere punkter til kurven og gøre kurven mere eller mindre stejl.

photo_5.jpg
I det øverste felt til højre er der et "live-histogram", hvor du kan se, hvordan ændringer i Curves påvirker dit billede.

Basic
I Basic kan du finjustere bl.a. farvebalance, kontrast, eksponering og farvemætning (saturation).

photo_7.jpg

Vignetering
Det her behøver du ikke at gøre, men ofte synes jeg, det pynter på et billede, at gøre det en anelse mørkere i hjørnerne, og det kan du bruge Post Crop Vignetting i Effects til.

photo_8.jpg

Skarphed
Til sidst kan du tilføje noget skarphed i Details. Udover kontrast mangler C-Log-optagelser skarphed, der er slået fra, for at gøre optagelserne så fleksible som muligt i redigeringsfasen. 

photo_9.jpg

Når du er tilfreds med billedet, skal du trykke på OK nederst til højre for at tilføje Camera Raw filteret til billedet. Derefter kan du gemme billedet.

Hvis du skal redigere i det senere, er det en god idé at gemme det som en psd-fil, som er Adobes eget format, men det skal gemmes som en jpg-fil, hvis det skal bruges på hjemmesiden.

Det færdige billede

espen_3.jpg

Se evt. artiklen på dr.dk her: https://www.dr.dk/nyheder/kultur/film/esben-smed-haardt-presset-i-sit-livs-rolle-som-islamisk-stat-gidsel-det-er-en

 

Videovejledning

Du kan også se hvordan det kan gøres i videoen her:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2024 © Kim Dang Trong
Til toppen af siden